Mökin laittaja


Nytpä tahdon olla ma
Pienen mökin laittaja:
Seinät kun saan valmihiksi,
Toisen pään teen kammariksi,
Päähän toiseen pirttisen,
Sievän, hauskan, puhtoisen.
P. J. Hannikainen

keskiviikko 1. helmikuuta 2023

Sauna

Suomalainenhan aloittaa rakennusprojektin saunasta. Niin tapahtui amerikkalaistalossakin. Alakerran kapea huone oli siihen juuri sopivan kokoinen. Siihen mahtuu hyvin sauna ja kylpyhuone. Lattia on vaaleanbeigeä laattaa (valmisarkista), saunan seinät vaakapaneelia (puolitettua spaattelia), kylpyhuoneen seinät akryylimaalia.


Lauteet ovat tässä tekeillä.


Ylälaude on vähän leveämpi. Näille tulee yhtenäinen runko, joka kiinnitetään seinään.


Valmiskiukaita on huonosti saatavilla, joten sekin piti tehdä itse. Kiukaan runkona on vitamiinipurkki, jonka korkkirengas on sahattu irti. Pohjaan on tehty ledituikun liekinmentävä kolo, josta tuikku on laitettu napakasti sisään. Luukku on leikattu purkista, siihen on laitettu pleksi sisäpuolelle ja kehykset ulkopuolelle. Yläaukosta on sujutettu välipohja, jonka päälle on tulossa hiekoitussoraa kiuaskiviksi. Sisätilaa on maalattu vähän punaisella.


Ulkopuoli on maalattu mattamustaksi.


Löylykauha on pillerikupla,johon on kiinnitetty toisesta päästä litistetty rautalanka. Kahvana on grillitikun palanen, johon on porattu miniporalla reikä rautalangalle.


Kiulu on maalattua pahvia ja lankaa. Puukoppa on balsaa ja jäätelötikkua. Puut ovat sopivan kokoisia koivuklapeja.


Saunan ja kylpyhuoneen valoksi on kiinnitetty kattoon pieni patterilla toimiva ledinauha, joka on kaksipuoleisella teipillä kiinni.


Kylpyhuoneen ja saunan välinen seinä toteutettiin pleksillä. Se on käännettävissä tarvittaessa kokonaan sivulle, sillä oviaukko on niin pieni, ettei saunaa saa sytytettyä sen kautta.


Tältä näyttää sauna lasin takaa.


Kylpyhuonekalusteet tulevat kaikki samalle seinälle. Ammeessa kylpiessä voi katsella samalla ikkunasta ulos, mutta ikkunaan on tulossa verhot. Sauna vie kylpyhuoneesta niin suuren tilan, että pesukone on siirrettävä keittiöön. Mutta niinhän se yleisesti maailmalla onkin.


Lauteille voisi laittaa vielä laudeliinan. Kylpyhuoneesta puuttuvat vielä asumiseen ja käyttöön tarvittavat tavarat.

2 kommenttia:

  1. Oi, onpa hieno! Pillerikupla :D Miniharrastaja ei tosiaan voi heittää mitään roskiin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tosiaan voi heittää mitään pois. :D Pilleri jäi odottamaan vielä käyttöään siitepölyaikaan, kun suojaa tarvittiin jo nyt talvella.

      Poista