Mökin laittaja


Nytpä tahdon olla ma
Pienen mökin laittaja:
Seinät kun saan valmihiksi,
Toisen pään teen kammariksi,
Päähän toiseen pirttisen,
Sievän, hauskan, puhtoisen.
P. J. Hannikainen

tiistai 25. heinäkuuta 2023

Puutarhurin mökki

Näin muutama kuukausi sitten valmiin pienen talon torissa ja totesin, että haluan sen. Tämä mökki on selvästi sen siirtomaa-ajan talon pihapiiristä. Aikoinaan siinä on asunut orjia, mutta orjuuden päättymisen jälkeen se on ollut puutarhurin mökki yli sadan vuoden ajan. Mökki on pieni, siinä on vain alakerta ja yläkerta. Kulku yläkertaan on vielä ratkaisematta, sillä portaikkoa ei ole.

Ihastuin siihen, että tähän mökkiin oli selvästi uhrattu aikaa ja työn jälki oli erinomaista. Pienet yksityiskohdat ovat todella hauskoja, kuten nuo ampiaispesät. Ovi ei ollut kiinnitettynä, mutta sain saranat mukaan ja laitoin oven paikoilleen. Ovimatto oli vielä irroittelemattomana ja maalaamattomana, mutta ehdin jo tehdä senkin valmiiksi. Oikealla oleva puu ei ole kiinni, enkä ole varma, jääkö se tuohon vai ei.


Mökin seinustalla on istutuksia, jotka jo vihjasivat, että täällä varmasti asuu joku puutarhuri. Lämmitysmuodonkin voi jo arvata tuosta piipusta. Laitoin mökin alle pyörivän puisen tarjottimen, jotta mökkiä voi käännellä sujuvasti tarpeen mukaan. Vähän piti reunoja sahailla, jotta tarjottimen sai tason alle. Lisäsin nuo pienet pupuset, jotka ovat mittakaavaltaan varmaan pieniä kaninpoikasia.


Toiselle laidalle laitoin jo lisää puutarhatarvikkeita, joita ostin Tampereelta. 


Sisätiloista kerron seuraavassa kirjoituksessa.

2 kommenttia: